Twee-onder-een-kapvilla naar ontwerp van L. Engels

Beschrijving

Modernistische woning van 1964 ontworpen als "dubbelwoonst" door architect Lucien Engels voor het echtpaar Gilles-Vandendaele.

Donkere bakstenen woning op rechthoekige plattegrond met de smalle zijde aan de straat; volume van twee bouwlagen onder een geknikt plat dak. Rechthoekige muuropeningen (houten deels bewaard schrijnwerk en vernieuwde dakbedekking en kroonlijst). De hoofdtoegang bevindt zich in de noordelijke zijgevel. De zuidelijke zijgevel wordt gekenmerkt door grote vensterpartijen voor de hier gelegen leefruimtes die doorlopen aan de westgevel. Aan deze zijde is er op de verdieping een overdekt balkon, nu grotendeels gedicht als bijkomende leefruimte. Langs de smalle westzijde ligt de garage.

In de noordwestelijke uitgespaarde hoek van de woning is een waterpartij, verbonden met de bovengelegen doorlopende kroonlijst door een soort van grote druppel (beeldhouwwerk) aan een touw. Onder de oostelijke hoek van het hoger beschreven terras is er een kleine ronde waterpartij verbonden met het terras met een drupketting om het regenwater te geleiden naar de waterpartij.

Ten oosten is een nieuw volume met zwembad aangebouwd, in oorsprong was er aan de oostzijde een groot buitenterras aanwezig dat uitzicht gaf over het achterliggende landschap. Heden is het terras gelegen aan de zuidzijde.

Interieur: tussen de traphal en de leefruimte zou er een grote glazen wand aanwezig zijn, zodat het licht doordringt tot in de traphal.

• DE KOONING M. & ENGELS L. 1995: Lucien Engels, Vlees en beton, 26-27, Mechelen.

Auteurs: Verwinnen, Katrien