Woning Waltaire naar ontwerp van L. Engels en R. De Winter

Beschrijving

Woning Waltaire naar ontwerp van Lucien Engels en Roger De Winter, van 1952. De eerst ingediende bouwaanvraag werd geweigerd in 1952. Deze bouwaanvraag toonde een meer vooruitstrevende woning met een schuin aflopend dak zodat de zuidgevel hoger opgetrokken was dan de noordgevel aan de straatzijde. De plannen werd aangepast naar een meer traditionele vormgeving.

Bel-etage woning onder een licht hellend leien zadeldak: witte natuurstenen plint en hoekblokken en voorts witgeschilderde baksteenbouw. De woning ligt op een hellend terrein waardoor de leefruimtes achteraan op tuinniveau liggen. Rechthoekige muuropeningen van verschillende grootte. In de gevels zijn ook veel glastegels verwerkt. Boven de toegangsdeur in de oostgevel is een golvende betonnen luifel aanwezig. De zuid- of tuingevel is opgewerkt met grote raampartijen. Vernieuwd pvc-schrijnwerk, uitgezonderd de deur. Achteraan recent aangebouwde veranda.

Volgens de bouwplannen bevindt zich op het gelijkvloers aan de straatzijde een garage en een inkomhal met daarachter kelders. Op de verdieping bevindt zich tegen de straatzijde de traphal en de keuken. Hierachter is een grote open ruimte aanwezig met leefruimtes en centrale trap naar de bovenste verdieping. De tweede verdieping telt vier kamers en een badkamer gegroepeerd rond een centrale traphal. Het interieur werd niet door de architecten ontworpen, uitgezonderd de trappen met oorspronkelijke kleuren (wit – zwart – rood).

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1537, Vlazendaalstraat, nummer 68.
  • DE KOONING M. & ENGELS L. 1995: Lucien Engels, Vlees en beton, Mechelen.