erfgoedobject

Interbellumwoning

bouwkundig element
ID
207120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207120

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rijhuis aanvankelijk één geheel vormend met het hoekhuis Papiermolenstraat nummer 1. Dit ensemble werd opgericht als een dubbel woonhuis (met gelagzaal op de begane grond) in opdracht van de Dendermondse cinemahouder Pierre Swinnen, naar ontwerp 1922 van architect Désiré Bellon uit Dendermonde. Op de plaats van dit hoekpand bevond zich vóór de brand van 1914 een neoclassicistisch herenhuis waarin een etablissement voor de gegoede burgerij gevestigd was. In het naastliggende pand in de Papiermolenstraat bevond zich de in 1912 opgerichte Cinema Krüger, uitgebaat door Pierre Swinnens schoonzoon Karel Krüger. In 1921 liet Pierre Swinnen zijn woning al voorlopig herstellen en heropende hij de bioscoop, ditmaal onder de naam "Cinema Elisabeth". De herberg en cinema werden in 1926 overgelaten aan Jules Baert, die de zaak uitbaatte onder de naam "Cinema Elisabeth-Palace". Na zijn dood nam eerst zijn weduwe en vervolgens haar oudste zoon Marcel Baert de zaak over. De naam wijzigde rond 1933 in "Cinema Rex". In 1936 werd de zaak opgekocht door Joannes Schellekens, die het pand en de zaal in 1942 verkocht aan Fernand Rooms en Karel Muyderman die de cinematraditie onder de naam "Cinema Plaza" zouden verder zetten. In 1962 sloot de cinema definitief de deuren, nu is er een restaurant in het gebouw gevestigd.

Smal rijhuis van drie bouwlagen onder zadeldak, links aansluitend bij het hoekhuis (zie Papiermolenstraat nummer 1). Enkelhuis met gecementeerde lijstgevel. Geschilderde pui op lage arduinen plint. Kroonlijst tussen lange trapte consoles onderbroken door dakvenster in klokvormige geveltop. Rechthoekig tweelicht op begane grond. Brede gebogen erker met drielicht bekroond door decoratieve ijzeren balkonleuning. Twee rondboogvormige vensterdeuren op de bovenste verdieping. Rechthoekige voordeur gevat in arduinen omlijsting met hoekblokken.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/ 94 (volume 3/94).
  • STROOBANTS A., De Dendermondse Cinema’s - een terugblik-, Dendermonde, 1995, p. 37-41, 59-60.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoekhuis met herberg en Cinema Elisabeth

  • Is deel van
    Bogaerdstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Interbellumwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207120 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.