Stickersconvent, nu Huis Onbevlekte ontvangenis

Beschrijving

Oorspronkelijk samen met nummer 42 opgericht in 1447 als Stickersconvent, ook "Veurste convent" genoemd, en sinds 1712 ook Sint-Jansconvent. Opgericht door meester Jan de Stickere in "deerste huus van den hove, ter rechter hant als men int beghijnhof compt, streckende bachten tot op dwater". Bestemd voor de opvang van arme meisjes en de voorbereiding tot het begijnenleven. Circa 1660 werd de twee rechter traveeën afgesplitst van het convent, het huidige nummer 43 en als afzonderlijke begijnenwoning verkocht. In de loop van de 19de eeuw werden beide woningen opnieuw tijdelijk verenigd.

Huidige woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen half schilddak. Verankerde gewitte gevel op gepikte plint. 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige, deels versmalde groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje. Tegen de rechter hoek is de Sint-Antoniuskapel aangebouwd.

Gewitte achtergevel met haakse achterbouw vermoedelijk van circa 1660, na de afsplitsing van het convent.

Aangepast interieur van het voorhuis maar goed bewaarde achterkamer met oorspronkelijke balklaag en originele arduinen gootsteen met ingebeiteld jaartal 1690.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 85.