Begijnenhuis Heilige Apostelen

Beschrijving

Vermoedelijk in de eerste helft van de 17de eeuw opgerichte woning waarvan de eerste rekeningen dateren van 1660.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd rood pannen zadeldak (1990-1992) met nieuw getrapt dakvenster. Verankerde gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige deur rechts. Groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje.

Witgeschilderde achtergevel van achterhuis onder aansluitend lessenaarsdak met breed venster en uitgebouwde nieuwe deurportiek.

Grotendeels vernieuwd interieur met nieuwe steektrap ter vervanging van de oorspronkelijke spiltrap, afgeslagen plafonds en 19de-eeuwse schouwen. Enkele bewaarde originele binnendeuren.

Achter in de tuin, gerenoveerd bakstenen berghok en doorgang naar de overwelfde Rommelaarbeek.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A. – STEYAERT D., Bouwkundig onderzoek van het pand nr. 38 in het St.-Alexiusbegijnhof te Dendermonde, in Geschied- en Oudheidkundige Kring Dendermonde, IV, 5, 1980-81, p. 81-96.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 82.