Begijnenhuis Heilige Romualdus

Beschrijving

Aan de oostzijde van het Heilige Geestconvent gebouwde woning, opgetrokken in 1690 ter vervanging van een ouder huis.

Enkelhuis van drie traveeën, twee kamers diep en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak (1990-1992) met toegevoegd getrapt dakvenster. Verankerde gewitte voorgevel op gepikte plint met 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht; groengeschilderde deur met naamplaatje en koperen roostertje.

Verankerde bakstenen achtergevel, op de begane grond gewit en doorbroken door twee 19de-eeuwse vensters. Originele bovenvensters, een vroeger kruiskozijn en kloosterkozijn in de rechter travee, met sponning en luikduimen, thans in gepleisterde omlijsting. Aflijnende overhoekse muizentandfries onder de daklijst. Aangebouwde recentere achterkeuken onder golfplaten zadeldak.

Interieur met in de hal een 19de-eeuwse steektrap en tegelvloer met stermotief. Opkamer rechts met verbouwde haard; eronder diepe kelder met graatgewelf.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199).
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 74.