Begijnenhuis Heilige Adelardus

Beschrijving

Huis zogenaamd Heilige Adelardus. Samen met nummer 16 en nummer 17 in 1658-1659 gebouwde woning in opdracht van het begijnhof, opgetrokken als spiegelbeeld van nummer 17.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak met nieuw getrapt dakvenster. Verankerde, midden 19de eeuw vernieuwde bakstenen voorgevel gemarkeerd door doorgetrokken witgeschilderde speklagen. 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige, groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje in de linker travee. Achterbouw van één bouwlaag onder lessenaarsdak en haakse recentere achterkeuken onder afzonderlijk zadeldak achter de linker travee.

Interieur met in de gang een 19de-eeuwse steektrap in plaats van de vroegere spiltrap; gedateerde vloertegel met opschrift: "Mejuffer/ Nathalie/ Puttemans/ 1910" naast de achterdeur. Bewaarde kelder met tongewelf en bakstenen trap. Opkamer rechts vooraan met rode tegelvloer en één ontpleisterde moerbalk met versierd uiteinde op natuurstenen console. Enkele originele opgeklampte binnendeuren met hengsels en knopgreep met klinktong.

Achter in de tuin, bakstenen berghok onder lessenaarsdak.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199).
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 49.