Begijnenhuis Heilige Floribertus

Beschrijving

Samen met nummer 17 en nummer 18 in 1658-1659 gebouwde woning in opdracht van het begijnhof, uitgebreid met een nieuwe keuken in 1663. Grondig gerestaureerd in 1994-1995.

Woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met centraal vernieuwd getrapt dakvenster. Verankerd volledig vernieuwd bakstenen voorgevelparement uit midden 19de eeuw met rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje.

Achterbouw onder aansluitend lessenaarsdak met gerestaureerde achtergevel met vernieuwde deur en twee vensters.

Grotendeels aangepast interieur met in de gang een zeshoekige cementtegelvloer en nieuwe steektrap; behouden gewelfde kelder en opkamer met moerbalk met versierde uiteinden op natuurstenen consoles. In de achteraanbouw van 1663 is een opkamer met ontpleisterde moerbalk bewaard. Achter in de tuin, witgekalkt berghok en deur naar de vroegere gracht.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 48.