Begijnenhuis Heilige Ursmarus

Beschrijving

Vrij grote begijnenwoning samen met de aanpalende woning nummer 12 gebouwd in 1714 ter vervanging van twee 16de-eeuwse huizen. Goed bewaarde woning van drie traveeën, twee kamers diep, en twee bouwlagen onder nieuw pannen zadeldak, doorlopend over nummer 12, met nieuw getrapt dakvenster. Nog oorspronkelijke, recent gerestaureerde voorgevel met rechts de originele ingangsdeur in zandstenen omlijsting met bolkozijn bovenlicht en kloosterkozijn rechts. De benedenvensters, die in de 19de eeuw aangepast werden, zijn bij de restauratie opnieuw door zandstenen kruiskozijnen vervangen. De opgeklampte deur is volledig origineel met spoorhengsels. Op de bovenverdieping zijn de originele kruiskozijnen bewaard.

Ook in de achtergevel bleven de originele vensters op de bovenverdieping bewaard, namelijk een centraal geplaatst zandstenen kruiskozijn en een kloosterkozijn links en rechts. Op de begane grond werden de vensters aangepast, de zandstenen kruisen verdwenen, de sponning bleef deels bewaard; schrijnwerk met kleine roedeverdeling. De kleine aangebouwde achterkeuken werd recent gesloopt.

Interieur met in de gang een zwart en wit geruite vloer, stucplafond met omlopende lijst, spiltrap met 19de-eeuwse gedraaide spijlen en originele kelderdeur die toegang geeft tot de gewelfde kelder onder de opkamer vooraan. Opkamer met rode tegelvloer, 19de-eeuwse schouw, gepleisterd plafond met gestucte moerbalk en omlopende hollijsten, voorzien van drie monogrammen aangebracht in stuc: Jozef (IOP met kroon), Jezus (IHS met kruis en hart met nagels) en Maria (IMAR met kroon). Achterkamer met gelijkaardig plafond met monogrammen. Overigens nog originele deuren, onder meer een 18de-eeuwse paneeldeur naar de achtergang en opgeklampte deuren met duwklink en spoorhengsels op de bovenverdieping en trapkast met zoldertrap.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 44-45.