Begijnenhuis Heilige Alexius

Beschrijving

Huidig gebouw van 1613 ter vervanging van een vroeger huisje. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met centraal vernieuwd getrapt dakvenster. Verankerde baksteenbouw op een gepikte plint en witgeschilderde boord onderaan en rondom de deur rechts. Drie bewaarde smeedijzeren gevelankers: A O I (6) I (3). Aangepaste 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels. Rechthoekige deur, deels bewaarde zandstenen omlijsting en groengeschilderde 19de-eeuwse deur met bovenlicht, naamplaatje en beltrekker.

Achterbouw van één bouwlaag onder lessenaarsdak met gewitte gevel op gepikte plint en voorzien van twee getraliede vensters en een rechthoekige deur.

Interieur met bewaarde gewelfde kelder met stenen keldertrap, spiltrap met achtzijdige naald tot aan de zolder, met bekronende gesculpteerde knop. Kamers met gepleisterde plafonds en moerbalk op natuurstenen consoles, rode tegelvloer en schouwboezem met guirlandes in Lodewijk XVI-stijl in de achterkamer. Achtergang met in de muur uitgespaarde nis en kleine opkamer. Enkele bewaarde 17de- en 18de-eeuwse originele binnendeuren met hengsels en duwklink; dakgebint met telmerken.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 39-40.