erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Jozef

bouwkundig element
ID
207078
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207078

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eerste huis aan de zuidzijde van het plein, in 1590 vermeld als het "eerste huysken nu nieuwelinghe es gherepareert", dus nog opklimmend tot voor de beeldenstorm van 1578. De verbouwing tot de huidige woning dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen aandaken. Opgetrokken uit baksteen op een gepikte plint en witgeschilderde boord en doorgetrokken horizontale witgeschilderde speklagen op de bovenverdieping. 19de-eeuwse rechthoekige deur en vensters op hardstenen dorpels en nog origineel 19de-eeuws schrijnwerk. Groengeschilderde deur met naamplaatje en tweedelig bovenlicht.

Uitgebouwde achtergevel met twee en één bouwlaag onder afzonderlijk zadeldak en lessenaarsdak.

Interieur met grote opkamer rechts met gepleisterde moerbalk op zandstenen console en 18de-eeuws stucplafond met omlopende profielen en rozetten in de uitgespaarde hoeken. Gang met 19de-eeuwse trap met ronde trappaal met vaasbekroning. Bewaarde gewelfde kelder met tongewelf. Behouden 17de- en 18de-eeuwse binnendeuren en dakgebint met telmerken.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 38-39.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Alexiusbegijnhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis Heilige Jozef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207078 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.