Fabriek Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde

Beschrijving

Voormalige "Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde", in 1929 opgeslorpt door de NV "Union Chimique Belge" of UCB, nu is een vestiging van de NV "Cytec Surface Specialities" er gelokaliseerd.

Oprichting op 7 november 1896 van een naamloze maatschappij met als doel de "fabricage van en de handel in chemische producten voor industrieel en farmaceutisch gebruik", met voornamelijk Duitse beheerders. De vestiging in Schoonaarde had nauwe banden met het Duitse bedrijf "Badische Aniline und Sodafabriek" die voor de plannen van de nieuwe fabriek zorgde. De eerste gebouwen werden opgericht in 1901. In 1903 werd een nieuwe NV opgericht onder de naam "Usines et produits chimique de Schoonaarde". Oprichting van een nieuwe fabriek voor naftaline in 1911. Deels vernield bij de bombardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog en na de oorlog als Duits bezit verbeurd verklaard en verkocht. De nieuwe "Compagnie Belge des Produits chimiques de Schoonaarde", opgericht in 1921, werd in 1928 opgeslorpt door de pas opgerichte NV "Union Chimique Belge". Op dat ogenblik kende het bedrijf een grote expansie en werden verschillende nieuwe gebouwen opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de fabriek gespaard. Vanaf de jaren 1960 ging de productie achteruit vooral door de verouderde, onaangepaste gebouwen en werden verschillende afdelingen gedelocaliseerd. Thans heeft het chemisch bedrijf NV "Cytec" hier een vestiging en werden verschillende gebouwen gesloopt.

Huidige industrieterreinen ingeplant tussen de steenweg en de Schelde, aan de steenweg nog gemarkeerd door verschillende bakstenen gebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw verbonden door hoge bakstenen muren. Rechts wordt het terrein begrensd door een bakstenen gebouw, haaks ingeplant op de straat met een opvallend halfrond pannen dak, volgens het kadasterarchief vermoedelijk vernieuwd in 1926. De overige gebouwen aan de steenweg palen met hun zijgevel aan de straat, tellen één of twee bouwlagen onder zadeldak en zijn geritmeerd door hoge rechthoekige of getoogde vensters met kleine metalen roedeverdeling. Recentere bedrijfsgebouwen in binnenblok.

• SCHELLEKENS E., Bijdrage tot de Industriële Geschiedenis van Dendermonde, 1800-1975, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, IV, 8, Jaarboek 1988, p. 131-135.