erfgoedobject

Molens Abbeloos

bouwkundig element
ID
207063
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207063

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molens Abbeloos
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molens Abbeloos
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Molens Abbeloos, fabriek van veevoeders en bloem, volgens kadastergegevens in 1926 samen met een aanpalend huis opgericht door Odilon en Frans Abbeloos op de plaats van een voormalig tegelfabriek. In 1934 wordt het bestaande huis vergroot en een tweede huis van het magazijn afgescheiden. Twee jaar later, wanneer de toelating werd verleend om een "mekanieke graanmaalderij" op te richten, wordt in een apart volume ten noorden een armgasmotor geïnstalleerd, die in 1938 met het hoofdvolume wordt verbonden.

Vlakbij de spoorlijn gelegen massief roodbakstenen volume van vijf traveeën en vier bouwlagen boven een kelderverdieping. Voorgevel geritmeerd door lisenen, aan noordzijde geflankeerd door een hoger oplopende jongere toren. Rechte muuropeningen met ijzeren roedeverdeling onder betonlateien. Zuidelijke zijgevel met vervaagd opschrift "NIEUWE MOLENS ABBELOOS".

  • DE VYLDER P.O., Geschiedenis van Oudegem, Dendermonde, 2000 (heruitgave), p. 154.
  • STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 128-131.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Villa

  • Is deel van
    Oudegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molens Abbeloos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207063 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.