erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

bouwkundig element
ID
20706
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20706

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kwaliteitsvolle en typische art-nouveaugevel van twee traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, gedateerd 1903 door middel van een gevelsteen onder het dakvenster. Gesigneerd: A. Van Hoecke-Dessel (in plint). Natuurstenen, volledig asymmetrisch opgebouwde gevel met gebruik van constructieve en tevens decoratief uitgewerkte ijzeren onderdelen onder meer voor de ophanging van het balkon linksboven, voor het schraagwerk van de erker rechtsboven, voorts voor de leuning en bovendorpel van het deurvenster op de verhoogde begane grond. Driekwartcirkelvormige deuropening met bewerkte tussenstijl voor de afscheiding van het linkerzijlicht, onder een typische gebogen en geprofileerde booglijst. Linkertravee gemarkeerd door het dakvenster met gebogen afdekking voorzien van postamenten.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1903/A/24.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20706 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.