erfgoedobject

Gemeenteschool Solleveld

bouwkundig element
ID
207058
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207058

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool Solleveld
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool Solleveld
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Landelijke gemeenteschool uit het interbellum op de hoek van de Neerstraat met het Solleveld. Langgestrekte vleugel met ten oosten de speelplaats die ommuurd is langs de Neerstraat.

In 1920 kocht de gemeente grond voor de oprichting van een nieuwe school, de plannen werden goedgekeurd in 1921 en de nieuwe gemeenteschool werd in 1924 in gebruik genomen (het gebouw werd in 1929 geregistreerd op het kadaster). De school werd in 1974 gesloten en zou hierna nog een tijd lang gebruikt worden door de vrije school. Het voormalige schoolhuis dat ten zuiden van het schoolgebouw lag, werd in 1990 afgebroken voor de oprichting van de gemeenschapslokalen van het "Trefcentrum Solleveld" (geopend in 1991).

Langgestrekte bakstenen vleugel met breukstenen sokkel van één bouwlaag onder pannen zadeldak met kroonlijst op houten korbelen of schoorstukken. Twee maal zeven traveeën met telkens centraal een deurtravee en aan beide zijden drie traveeën met klasramen. Ten zuiden aansluitend twee lagere traveeën. Segmentboogvormige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en doorlopende hardstenen lekdrempels. De segmentboogvormige deuren zijn opgedeeld in een rechthoekige dubbele deur en een bovenlicht met daartussen een leien dakje op houten schoorstukken. Pendanten uitgewerkt als pilasters met hardstenen dekplaat en tandmotief. Aan de westzijde een blinde gevel en in de noordelijke zijgevel een oculusvenster in de top.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1929/3.
  • S.N. 1991: Geschiedenis van het lager onderwijs in Bodegem, uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling "Een bank vooruit … - Geschiedenis van het lager onderwijs in Bodegem", georganiseerd van 27 tot 29 december 1991 in het trefcentrum Solleveld in Sint-Martens-Bodegem.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool Solleveld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207058 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.