Paalschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Paalschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve met paalschuur

Beschrijving

Paalschuur gelegen op het erf van een langgestrekte hoeve. Reeds in de 19de eeuw was er een langgestrekte hoeve aanwezig op deze locatie waarvan in 1941 een "gedeeltelijke herbouwing" wordt geregistreerd op het kadaster en in 1946 een vergroting. De ouderdom van de paalschuur is niet bekend.

Ten noordoosten rechts achteraan op het erf vierkante paalschuur. De paalschuur bestaat uit vier houten hoekpalen (naaldhout) en een houten tentdak bekleed met roofing. Om de kap te steunen zijn er gaten in de palen gemaakt waar een pen doorgestoken kan worden. Het dak wordt zonder lier geheven. De hoofdsporen komen in een makelaar bijeen. De schuur is bijzonder omdat de palen door het dak steken en de kap niet langs de palen wordt geleid door middel van een stalen oog dat aan de kap bevestigd is. De schuur komt overeen met het oude Nederlandse type.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1941/14 en 1946/26.
  • JURGENS S. s.d.: Paalschuren: een roemloos einde?, onuitgegeven document.
  • JURGENS S. 2007: Paalschuren in Vlaanderen en Wallonië, Land in Zicht, 76, 4, 26-28.