Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1885, gelegen in een bocht van de Brouwerijstraat, tegenover de Eksterstraat (grondgebied Lennik). Gedateerd in een hardstenen ruitvormige gedenkplaat in de rechterzijgevel met opschrift: "Deze kapel/ is gebouwd door de/ giftige inwoners van St/ Mertens Pede/ ten jare 1885".

Bakstenen wegkapel op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met leien. Puntgevel met rondboogdeur en bakstenen waterlijstje met gestrekte uiteinden, bewaarde houten deur met beglaasd bovenlicht. De gevel is bekroond door een houten kroonlijst en een metalen kruis. In geveltop recente geschilderde tekst op hout "Maria/ Moeder groot/ Wie hier komt/ Te paard, te voet,/ Vraagt verlichting in zijn nood/ En prevelt stil "Wees Gegroet". Zijgevels en achtergevel met verdiept gevelvlak bekroond door een uitgewerkte bakstenen fries. Wit bepleisterd interieur met houten zoldering en altaar met plaasteren beeld van Maria en Kind.

Auteurs: Verwinnen, Katrien