Landhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Eclectisch kasteel uit het interbellum gelegen in een beboomd park. Het kasteel werd in 1922 gebouwd in opdracht van de Brusselse industrieel Jean Noirhomme (kadastraal geregistreerd in 1923-1924). In zijn domein nam hij ook een deel van het aanpalende landgoed van André Winssinger op. Dit deel omvatte het gebouwencomplex ten zuidoosten van het kasteel in het gehucht Vlazendaal (Vlazendaalstraat nummers 25-29 en 33).

De huidige toegang tot het domein bevindt zich ten noordwesten op de hoek van de Keperenbergstraat en de Doornstraat. De oorspronkelijke toegang tot de oprit lag aan de oostelijke grens van het domein in een doodlopend stuk van de Vlazendaalstraat. Hier staat nog een smeedijzeren poort tussen twee bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning.

In 1948 werd het kasteel overgedragen aan het N.W.O.S. (Nationaal Werk voor Oud-strijders) en in 1950 werd het ingericht als rusthuis voor oud-strijders. Vanaf de jaren 1970 werd het kasteel uitgebreid met moderne vleugels ten noorden en oosten. Het beeld met de buste van Koning Albert I bij de ingang van het domein dateert van bij de herbestemming als rusthuis; het is gesigneerd door Gust Jacobs. Het is een koperen buste op een breukstenen sokkel met gedenkplaat: "Aangeboden door: de koninklijke familie en door de baron Hankar/ Offert par: la famille royale et par le baron Hankar/ 30-5-56". Vandaag wordt het rusthuis uitgebreid met nog een extra vleugel.

Het kasteel met neoclassicistische kenmerken vertoont sterke gelijkenissen met het kasteel de Maurissens in Pellenberg (Lubbeek). Het is zoals meerdere landhuizen uit deze periode opgebouwd uit baksteen en similisteen met een breukstenen onderbouw. Lijstgevels van twee bouwlagen en souterrain onder een leien pseudo-mansardedak met dakvensters en oculi. Gevarieerde muuropeningen, voornamelijk rondboogvormig, alle met een (geprofileerde) similiomlijsting. De west- en zuidgevel hebben een symmetrische opbouw met een centrale risaliet met inkom onder een hals- en klokgeveltje. Westgevel met balkon op de verdieping van de risaliet, gedragen door twee zuilen. Zuidgevel met ten westen een ronde erkeruitbouw uit simili, deze gevel heeft op de verdieping een omlopende ijzeren galerij die doorloopt over de oostgevel. Oostgevel met ten noorden ook een ronde erker in simili uitlopend op de verdieping in de omlopende galerij. Bewaard schrijnwerk, houten kroonlijst en uitgewerkt smeedwerk voor de deuren.

Rond het kasteel staan nog enkele bomen die tot de oorspronkelijke aanplanting van het domein behoorden (zilverlinden, beuken en Amerikaanse eiken). De oudste aanplanting uit de 19de eeuw bevindt zich in het ravijnbosje ten zuidoosten (tamme kastanjes, beuken en sporen van een prieel of loofgang van haagbeuk) en behoorde tot het domein van Winssinger. Het park helt af naar het zuiden, met uitzicht over de vallei.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1923,24/72,2.
  • DENEEF R. & WIJNANT J. 2005: Dilbeek (Dilbeek): Residentie Koning Albert, in: DENEEF R., WIJNANT J., ROMBOUTS N., IMBERT D., GOOSSENS B., PAESMANS G., DE MAEGD C., VAN LIEDEKERKE M., COPRIAU P., CLAEYS T., EVERAERT E. & PAESSENS W. 2005: Historische tuinen en parken in Vlaanderen. Pajottenland - zuidwesten van Vlaams Brabant, M&L Cahier, 11, Brussel, 58-59.

Auteurs: Verwinnen, Katrien