erfgoedobject

Don Bosco Instituut

bouwkundig element
ID
206944
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206944

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Don Bosco Instituut
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Don Bosco Instituut
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het Don Bosco Instituut voor secundair onderwijs van de zusters van Don Bosco (of het Maria Mazzarello Instituut) is gelegen op een schuin ingeplant langgestrekt perceel en omvat vleugels uit verschillende periodes met aan de voorzijde een L-vormig gebouw uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Het terrein voor de nieuwe school werd in 1912 aangekocht. De eerste bebouwing op het perceel, een volume ongeveer evenwijdig met de straat, werd in 1914 geregistreerd in het kadaster en volgens de leggers in gebruik genomen als school in 1913. In 1928 komt er op het kadaster een eerste grote uitbreiding loodrecht op en ten westen van de eerste vleugel. Deze uitbreiding heeft aan andere opbouw dan de eerste vleugel. Een tweede uitbreiding verschijnt in 1938 en tekent de verlenging op van de eerste vleugel die nu over gans de breedte van het perceel loopt. Tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw werd de school verder uitgebreid met verschillende bijkomende blokken ten zuiden van dit L-vormige gebouw.

Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met de oudste vleugel van twee bouwlagen en een souterrain onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat) en een tweede vleugel van tweeënhalve bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op de straat). Voornamelijk segmentboogvormige muuropeningen in respectievelijk segementbogige en rechthoekige spaarvelden; deels vernieuwd schrijnwerk. Achteraan de loodrechte vleugel is een rond hoektorentje zichtbaar (heden ingesloten tussen de loodrechte vleugel en een latere uitbreiding hiervan).

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1914/5, 1928/11 en 1938/7.
  • VAN WAMBEKE T. 2004: Honderd jaar Don Bosco Groot-Bijgaarden, Groot-Bijgaarden, 44-45.

Bron: VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De site werd uitgebreid met een nieuwbouw die gerealiseerd werd door CONIX RDBM Architects.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Don Bosco Instituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206944 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.