Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Beschrijving

Modernistische interbellumvilla met een bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect A. Marin (Tubize) en gebouwd in opdracht van J. Pauwels. Voortuin afgezet met een laag tuinmuurtje met balustrade.

Bakstenen villa hoger gelegen dan de straat met verspringende rechthoekige volumes van twee bouwlagen onder een complex pannen schilddak. De villa is onderkelderd en heeft een half ondergrondse garage. Er wordt gebruik gemaakt van decoratief baksteenmetselwerk. De hoge plint is gemetst een rode baksteen die in een ander metselverband is geplaatst ten opzichte van de gele baksteen die gebruikt is voor de rest van de woning. Dit decoratief werken met baksteen wordt aangeprezen in een artikel uit 1938 in "Bâtir", deze woning wordt er ook aangehaald als voorbeeld. De muuropeningen zijn rechthoekige met hardstenen lekdrempels die soms doorgetrokken zijn over de gevel;deels bewaard schrijnwerk met soms glas in lood. Boven de garage bevindt zich op de begane grond een driezijdige erker. De kleine muuropeningen op de begane grond en de balustrades aan de omheining en de trap zijn voorzien van strak geometrisch smeedwerk. De zuidgevel heeft een uitgewerkte toegang met een luifel en eveneens een driezijdige erker. De noordgevel is soberder uitgewerkt met een rode baksteen zonder aandacht voor decoratieve elementen, heden begroeid met klimop. Achter- of oostgevel volgens de bouwplannen met grote raampartijen van een éénlaagse veranda (heden uitgebreid?) en een overdekt balkon op de verdieping.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1465, Rozenlaan.
  • S.N. 1938: La brique et le style, Bâtir, 67, 283.