erfgoedobject

Twee-onder-een-kapvilla in cottagestijl

bouwkundig element
ID
206928
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206928

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gekoppelde woningen met cottage-invloeden van vlak voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog, geregistreerd op het kadaster in 1918 en 1917.

Witbepleisterde bakstenen woningen op een verhoogde begane grond van twee bouwlagen onder een complexe leien bedaking. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen en bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdelingen (nummer 76 met vernieuwd schrijnwerk). Nummer 76 wordt gekenmerkt door het gebruik van pseudovakwerk. Nummer 78 heeft een met bakstenen ommuurde voortuin en een garage in de kelderverdieping. Bouwaanvraag uit 1939 voor de achtzijdige verjongende aanbouw van twee bouwlagen tegen de noordoostelijke hoek met hieronder een garage in de kelder (architect Brauns). Toegangsdeur in een verdiept rondboogportaal. Voorts accenten van vrijgelaten natuurstenen hoekblokken in de gevel.

  • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1323, Kaudenaardestraat.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling II (Dilbeek), 1917/9 en 1918/16.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee-onder-een-kapvilla in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206928 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.