Panoven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Panoven

Beschrijving

Ruïne van een panoven als restant van de Schulense pannenindustrie. De ruïne die nu dienst doet als schuilhok voor schapen was tot het begin van de 20ste eeuw in gebruik als panoven en ligt achteraan in een wei voor de Laarbeek, oorspronkelijk de "Rey" of "Rei" genoemd (zie cartografie), nu de Pannestraat. In de "Rey" waren er drie gekende pannenbakkerijen. Op oude kaarten is te zien dat er ook verschillende droogloodsen van pannenbakkerijen in de omgeving waren. De oven zou eigendom geweest zijn van de familie Raymaekers die tot in de jaren 1920 in de pannenbakkerij actief was. Wanneer de oven werd gebouwd is niet duidelijk, het gaat hier waarschijnlijk om een 19de-eeuwse oven.

Van de panoven blijven vandaag de dag enkel nog de dikke bakstenen muren over met aan de zijkanten nog restanten van steunberen en aan de binnenzijde nog zichtbare bogen van de oude oven. De muren zijn deels heropgemetst en overdekt met golfplaten om te dienen als schuilhok. Een deel van de oven is waarschijnlijk nog onder de grond aanwezig. Voor de oven is nog een stuk van een rand van een gietijzeren ovendeur zichtbaar.

Over welk type oven het hier ging is niet duidelijk, vermoedelijk een zogenaamde "paepeoven". Waarschijnlijk ging het om een oven met een grote vulopening die bij het bakken dichtgemetst werd en één of meer stookopeningen die met een deur werden afgesloten. Door een stookruimte onder de ovenruimte werd de ovenruimte verwarmd. Nochtans is op oude foto’s wel een kleine schouw waarneembaar en was de oven aan de buitenzijde versterkt door balken of ijzeren banden tegen de temperatuurschommelingen.

Deze oven is het enige restant van de pannenindustrie in Schulen en is daarom historisch en industrieel-archeologisch interessant voor de streek.

• Gereduceerd kadaster Schulen (circa 1848-1854).
  • BOUCNEAU P. 2007: Over Schulense pannen en pannebakkers …Op zoek naar een stuk lokaal erfgoed naar aanleiding van 900 jaar Schulen, onuitgegeven brochure.

Auteurs: Verwinnen, Katrien