Villa naar ontwerp van Joseph Mertens

Beschrijving

Begin 20ste-eeuws landhuis met cottage-invloeden naar ontwerp van Joseph Mertens, kadastraal geregistreerd in 1914. De villa is centraal gelegen in een omhaagde en beboomde tuin, aan de straat toegankelijk via een ijzeren poort tussen bakstenen pijlers. Op een pijler staat de inscriptie: "Joseph Mertens Architecte".

Villa op een sterk verhoogde begane grond van twee bouwlagen en een souterrain onder een complex leien tentdak. De onderbouw is opgebouwd uit breuksteen en blauwe hardsteen, de begane grond uit baksteen en de verdieping is gecementeerd en voorzien van pseudovakwerk. Aan de voorgevel is er een driezijdige erker die uitloopt op een balkon. De muuropeningen zijn rechthoekig of getoogd met bewaard schrijnwerk. Rechts tegen de gevel aangebouwde garages uit de jaren 1950.

Ten westen van de villa sterk uitgebreid bijgebouw uit dezelfde bouwperiode (Sint-Antoniusstraat nummer 37).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1914/17.

Auteurs: Verwinnen, Katrien