Villa van 1926

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa van 1926

Beschrijving

Pittoreske villa van 1926, gedateerd op de schoorsteen door middel van ijzeren cijfers. De bouwaanvraag dateert eveneens uit 1926 en de villa is ontworpen door architect Joseph Diongre (Ukkel) in opdracht van de familie Wilmart. In tegenstelling tot een andere woning in Dilbeek door dezelfde architect ontworpen is deze villa meer regionalistisch geïnspireerd. Omhaagde voortuin toegankelijk via een ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers en een ijzeren poortje voor de voetgangersdoorgang overluifeld met een lessenaarsdak.

Onderkelderde wit beraapte villa met een gepikte plint onder een complex mansardedak (pannen). Toegang in een verdiept portaal van vrijgelaten baksteen met een schuin geplaatste rondboogdeur. Links een kleine driezijdige erker (eveneens in de noordgevel) en rechts een garagepoort in een verdiept gedrukt rondboogveld. Rechthoekige muuropeningen met lekdrempels uit geglazuurde tegels; vernieuwd schrijnwerk. Regionalistische kenmerken door het gebruik van kleine pseudo-steunberen op de hoeken van de woning en in de rechterzijgevel een hoger opgetrokken puntgevel met topstuk en schouderstukken.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1461, Rondebosstraat.

Auteurs: Verwinnen, Katrien