Herberg In de linde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de linde

Beschrijving

Herberg "In de linde" met begin 20ste-eeuws uitzicht en bewaard café-interieur uit deze periode, op de grens met Sint-Agatha-Berchem en Molenbeek. De naam verwijst naar de oude beschermde lindeboom op het knooppunt van deze gemeenten.

In 1874 werd er op het toen nog in twee gesplitste perceel een gebouw geregistreerd op het kadaster. In artikels staat beschreven dat hier vanaf toen al (1875) een café was. In 1916 werd er een gedeeltelijke afbraak geregistreerd van het rechtse gebouw en wordt het perceel één geheel. Het linker pand werd toen ook uitgebreid over het ganse perceel. Het huidige uitzicht van het pand dateert waarschijnlijk uit deze periode. Mogelijks is het rechterdeel op de hoek met de Kerselaarstraat in deze periode ook opnieuw ingericht als café naar aanleiding van de inplanting van het nieuwe kerkhof van Koekelberg rond 1916, het pand was kadastraal geregistreerd als "huis".

Lijstgevel van anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). De twee linkse traveeën zijn verbouwd en vormen nu een aparte woning. Gecementeerde en witgeschilderde gevels met schijnvoegen. Rechthoekige beluikte muuropeningen met hardstenen dorpels; bewaard schrijnwerk. In de rechterzijgevel op de hoek met de Kerselaarstraat is de toegang tot het café met bewaarde pui; centrale deur geflankeerd door twee vensters. In de voorgevel een raam met bewaard geëtst glas met een afbeelding van een biervat, roerstokken en hopranken.

Bewaard café-interieur met vloertegels met ingelegde motieven, houten lambriseringen, een toog en een uitgewerkte centrale zuil bekleed met hout.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1874/1 en 1916/30.
  • www.brusselnieuws.be/artikel/grenzen-van-een-gewest-caf%C3%A9-de-linde-op-de-grens-met-dilbeek (laatst geraadpleegd op 3 oktober 2012).

Auteurs: Verwinnen, Katrien