Hovenierswoning van domein de Beauffort

Beschrijving

Ter hoogte van de hoofdtoegang van het Kasteel de Beauffort, gemarkeerd door een vierdelig ijzeren hekken tussen gecementeerde hekpijlers, bevindt zich de in 1884 eveneens in een eclectisch pittoreske stijl opgetrokken hovenierswoning. Ze bestaat uit twee kleine, haaks op elkaar ingeplante, bakstenen volumes van variërende grootte – woonhuis en bijgebouw – elk voorzien van een sterk overkragend, zwak hellend zadeldak met decoratieve houten windveren. De gevels van het anderhalve bouwlaag hoge woonhuis met lichtgetoogde openingen worden verlevendigd met een horizontaliserend accent in de vorm van bakstenen kordons en druiplijsten gecombineerd met grote sierankers. Ter hoogte van de voordeur een klein hardstenen trapbordes met elegante smeedijzeren leuning.

• Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen. Architectuur/deel 1. Provincie Brabant. Arrondissement Leuven, (Luik), (1971), p. 296.
  • DENEEF R. e.a. 2002: Lubbeek (Linden): Kasteel van Linden (de Beauffort) in Historische parken en tuinen van Vlaanderen, M&L Cahier 6, 43-50.
  • GEUENS R. & R. 1965: Linden in Oost-Brabant (I), Het mooie Hageland, s.l., 156-158.
  • HALFLANTS J. e.a. 1978: Algemeen overzicht van de geschiedenis van de gemeenten Binkom, Linden, Lubbeek, Pellenberg, Lubbeek.
  • HALFLANTS J. e.a. 1990: Linden, vergeten dorp (tentoonstelling 20-25 maart 1990), Heemkring Libbeke, 16-18.
  • OP DE BEECK E. 1967: Bezoek aan Linden in Brabant, 5,s.l., 4-9.
  • TACK G., VAN DEN BREMT P. & HERMY M. 1993: Bossen van Vlaanderen, Leuven, Davidsfonds, 267.