Meergezinswoning in nieuwe zakelijkheid

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Meergezinswoning van drie bouwlagen in nieuwe zakelijkheid, gebouwd in opdracht van Jean Festré, naar een ontwerp door de architect Florent Laforce uit 1935. De werken gingen van start op 23 oktober 1935 en werden in 1936 voltooid.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel uit gele baksteen type Belvédère met schaduwvoegen, vanaf een terugwijkende hardstenen plint. Kubistisch geïnspireerde compositie met oplopende, rechthoekige erker; vensteromlijsting uit donker keramiek op begane grond. IJzeren inkomdeur en in zijpenant geïntegreerde brievenbussen; vernieuwde aluminium ramen.

Volgens de bouwplannen bestaat het gebouw uit drie bescheiden appartementen, ontsloten door de gemeenschappelijke, zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De plattegrond die in U-vorm een smalle 'koer' omsluit, biedt telkens ruimte aan een 'studio' met erker en de keuken aan straatzijde, aansluitend de woonkamer met terras en de hal met wc in de middenzone, twee slaapkamers en een badkamertje aan de achterzijde.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1275#3499 (3 oktober 1935).