Hof van Immerseel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Immerseel

Beschrijving

Voormalig "Hof van Immerseel", opklimmend tot de 17de eeuw. Circa 1800 ingericht als herberg-afspanning "De Groenpoort".

Aan straatzijde: vernieuwde gevels met geplafonneerde doorgang naar achterin gelegen, gekasseid steegje met onregelmatige plattegrond en behouden oude kernen. Onlangs deels gesloopt (1987). Verankerde bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien). Meestal witgekalkte lijstgevels op gepikte plint met onregelmatige travee-indeling. Overwegend aangepaste rechthoekige muuropeningen met bewaarde sporen van zandsteen, sommige met behouden latei.

Links, aangepaste 17de-eeuwse kern met verankerde lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met klimmend dakvenster. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met bewaarde sporen van zandsteen (onder meer latei, hoek- en negblokken op de bovenverdieping). Oorspronkelijk linker zijtrapgevel (zie oude foto's) met bewaarde zandstenen hoekblokken en dito kloosterkozijn.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 133-134.

Het achterste deel van het Hof van Immerseel (nummers 13-15) is niet langer bewaard.

• Google Maps, Satellietbeelden, Heilige-Geeststraat 13-15, Lier [online], https://www.google.be/maps (geraadpleegd op 8 juni 2022).
Auteurs: Jacobs, Els