Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, gelegen op de hoek met de Spouwerstraat, in grosso modo dezelfde vorm aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1846). De oude kern, waarschijnlijk uit de 18de eeuw, omvat de delen van witgekalkte mergelsteen: erfzijdegevels, woonhuis en dwarsschuur. De bakstenen gedeelten dateren van 1866, jaartal op de sluitsteen van de inrijpoort.

Aan de zijde van de Smisstraat bevinden zich het poortgebouw en de huidige voorgevel van het woonhuis; beide dateren van 1866, de zijgevel van het oorspronkelijke woonhuis werd hiervoor verbouwd. Bakstenen gebouwen, het woonhuis voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, en gecementeerde posten, voorheen beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten. Korfboogvormige, bakstenen inrijpoort met hardstenen imposten en sluitsteen, laatstgenoemde met opschrift EB/CB/1866.

Woonhuis en stal onder zadeldak aan de noordzijde van het erf. Verhoogde begane grond. De muuropeningen werden vrijwel alle gewijzigd, behalve een paar oorspronkelijke vensters: getoogd in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en duimen (tweede helft 18de eeuw). Smeedijzeren muurankers met krullen (noordgevel).

De stal tegenover het woonhuis werd vrijwel volledig aangepast met behoud van een aantal muurpanden van mergelsteen.

Dwarsschuur achteraan het erf. Steil zadeldak (Vlaamse pannen). De oude kern in vakwerkbouw is nog zichtbaar in één van de stijlen van de schuurpoort. Thans mergelsteen, de zijgevels met bakstenen aandak en vlechtingen. De linkse zijgevel is van baksteen; een laag van de oude, mergelstenen plint bleef bewaard. Rechthoekige poort in een houten omlijsting.