Steegbeluiken Baarzak A en B

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluiken Baarzak A en B

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Twee gelijkaardige steegbeluikjes in de Baarstraat, respectievelijk toegankelijk via nummer 16 en 49. Baarzak A, via nummer 14, heden onbewoond.

Baarzak B, via nummer 49. Oorspronkelijk vijf arbeiderswoningen gebouwd in opdracht van aannemer P. Van de Vyvere in 1906. Gerenoveerd steegbeluik met één rij aaneengesloten huizen oorspronkelijk van elk twee traveeën en twee bouwlagen aaneengeschakeld volgens repeterend schema. Doorlopende bakstenen lijstgevel met tien traveeën geleed door lisenen met ankers. Getoogde vensters en deuren. Blinde vensters boven de deuren. Volgens ontwerp voorzien van moestuintjes tegenover de huisjes.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3477.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Baarzak B onderging verschillende wijzigingen zoals nieuwe gevelmaterialen maar de ritmiek bleef bewaard.

• Informatie verkregen van de stad Oudenaarde (03/01/2022).
Auteurs: Jacobs, Els