Burgerhuizen van 1922

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen van 1922

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bondgenotenlaan en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen van 1922

Beschrijving

In 1922 naar ontwerp van de Brusselse architect A. Roosenboom heropgebouwd ensemble van twee burgerwoningen met diephuisstructuur en historiserende topgevels. Zie ook de inscriptie op de sokkel van nummer 48 en de cartouche met vermelding "1914-1922" in nummer 50.

Wederopbouwarchitectuur die gekenmerkt is door een uitgesproken neotraditioneel en neobarok geïnspireerde vormgeving en decor: nummer 48 werd opgevat als een trapgevel, nummer 50 is bekroond door een in- en uitgezwenkte top. Beide gevels zijn opgetrokken in een traditiegetrouwe bak- en natuurstenen materialencombinatie en getypeerd door de belijnde horizontale registers met karakteristieke venstervormen. Kenmerkend zijn ook de deurpartijen, in nummer 50 plastisch uitgewerkt met een omlijsting deels van arduin.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81175 (bouwvergunning 03.03.1922).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie