Stadswoningen van 1894

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen van 1894

Beschrijving

Gekoppelde enkelhuizen van drie bouwlagen en twee traveeën. In 1894 opgetrokken als een repetitief ensemble samen met het belendende nummer 21 dat een bijkomende poorttravee telde, doch inmiddels vervangen werd door nieuwbouw.

Sobere bakstenen lijstgevel met neoclassicistische inslag - heden ontpleisterd -, geleed door cordons, met arduinen sokkel voorzien van getraliede keldergaten, vlak omlijste rechthoekige deuren, getoogde vensters in geriemde omlijstingen met diamantkopsleutel - de benedenvensters van bredere afmetingen en de deurvensters gemarkeerd door balkons -, en een nog behouden klassieke kroonlijst in nummer 25.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 55790 (bouwvergunning 18.06.1894).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie