Wederopbouwburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwburgerhuizen

Beschrijving

Wederopbouwpand met enkelhuisopstand, in 1915 ontworpen door architect O. Devos en in 1922 boven de natuurstenen sokkel voorzien van een similiparement.

De statige lijstgevel vertoont een gemengde neo-Lodewijk XV/XVI-vormgeving, getypeerd door het verticale lijnenspel van het brede vensterrisaliet met pilasterbegrenzing, doorbroken door de sokkellijst, de puilijst waarin het gebogen balkon van de bel-etage is opgenomen, en het gekorniste fries met klassieke houten aflijning. Gevarieerd omlijste rond- en korfboogopeningen en karakteristiek decor met onder meer chûtes, festoenen en cartouchevormende balkonconsoles. Behouden elegant houten raamwerk en ijzerwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76766 (bouwvergunning 21.09.1915 en 28.08.1922).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie