erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
206724
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206724

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Schoolcomplex dat na oorlogsschade in opdracht (1946) van de Stad tussen 1952 en 1956 werd herbouwd volgens de plannen van architect V. Broos. De nieuwe meisjesschool voor kleuter- en lager onderwijs werd opgevat als een langgerekt gebouwencomplex met, aan weerszij van een twee bouwlagen hoge en haaks op de straat gerichte inkompartij met directeurskantoor, de lage klassenvleugels van één bouwlaag en flankerende hogere fröbelspeelzaal ten oosten en conciërgewoning ten westen; achterin gelegen, de turnzaal en beboomde kindertuin en speelplaatsen gescheiden door een laag galerijgebouw.

Het geheel, in sober beschilderde baksteenarchitectuur gecombineerd met blauwe hardsteen en afgedekt door pannen zadeldaken, valt op door het vrij symmetrische en geritmeerde spel van de volumes en vensterpartijen en de historiserende vormgeving met puntgevels voor het centrale volume: in de voorgevel met brede korfboogomlijsting, vlaggenmast en opschrift "LAGERE/ SCHOOL" boven de toegang, in de achtergevel met trapeziumvormige uitbouw onder balkonleuning. Algemeen concept en inrichting bleven binnenin nog vrij goed bewaard. Zie onder meer de gangen aan straatzijde waar de hal en de klaslokalen op uitgeven, met rondbogige arcadeaanzetten, tegelvloeren, wandbekleding met faiencetegels, mobilair waaronder houten opklapbare banken, verder nog voor de klassen granitobevloering en deur- en raampartijen met metalen roeden.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Oorlogsschade dossier 088 (1946-1956).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206724 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.