erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
206723
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206723

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruimere, vier traveeën brede panden met dubbelhuisopstand - de eerste travee fungerend als poortdoorgang - en drie bouwlagen onder zadeldak.

Nummer 184 dateert volgens de bouwvergunning van 1913 en werd ontworpen door architect A. Stevens met een classicerend getinte eclectische voorgevel vermengd met eigentijdse decorelementen. Vanaf de bovenbouw uitgewerkt als een pilastergevel met boven de gekorniste houten kroonlijst een bijkomende attiekverdieping, markeert de gevel door zijn expressief materiaalcontrast: baksteen gecombineerd met arduin voor de gelede sokkel en balusterbalkon met heden nog enkel bewaarde linkse sierbol in de deurtravee, opvallende witstenen muurbanden, vensteromlijstingen en geometrische motieven in de borstweringen. Karakteristieke, gestileerde detailleringen en getrapte omlijstingen voor de rechthoekige muuropeningen beneden; nog bewaard schrijn- en traliewerk.

Nummer 186 werd door architect O. Devos in 1913 ontworpen met annex een achterliggend atelier: later het bekende spiegelfabriek E. Vanhove (fabrieksgebouwen met uitbreidingen vanaf 1928), dat geteisterd werd tijdens de bombardementen in 1944. Het pand onderscheidt zich in de straatwand door zijn eclectische gevel die een klassieke opstand met pilaster- en lisenengeleding combineert met een art-nouveau-vormgeving en detaillering voor poort, deur, beneden-, heden gedichte keldervensters en hun omlijstingen en voor de balkonuitvoering. Naast het karakteristieke materiaalcontrast (rode en witte baksteen, blauwe hardsteen) is de gevel qua opbouw voorts getypeerd door opeenvolgend geknikte rechthoekige en - behalve in de deurtravee - als tweelichten opgevatte rondbogige bovenvensters binnen spaarvelden met getrapte aflijning. Recent herplaatst ijzeren balkon en nog ten dele bewaard origineel schrijnwerk; vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 74838 (bouwvergunning 26.06.1913); dossier 75113 (bouwvergunning 29.09.1913) en dossier 88092 (bouwvergunning 15.06.1928).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.