erfgoedobject

Wederopbouwstadswoningen

bouwkundig element
ID
206717
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206717

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ontworpen door architect G. Sterckx, ensemble van twee wederopbouwpanden met drie bouwlagen onder zadeldak en oorspronkelijk achterliggende ateliers. Naast inscripties met de huisnaam "Villa Alphonse" en de architectennaam refereert in nummer 18 de gevelsteen "OSB - 1917" met schild aan het bouwjaar en de oprichting van het pand door het "Oeuvre Suisse Belge"; voor nummer 20 dateert de bouwvergunning van 1919.

Ingehouden, klassiek historiserende architectuur met bovenbouw telkens opgevat met brede middentravee waarin de deurvensters en smalle zijtraveeën. De gevels zijn volledig bezet met natuur(simili)steen, geleed door doorgetrokken kordons en voorzien van muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, op de hoofdverdieping van nummer 18 als een drielicht in bow window; in nummer 19 getoogde poort die leidde naar de ateliers en - later verlaagde - vitrine. Verfijnde detailleringen in het ijzerwerk van deur, poort en balkons. Nog deels behouden origineel schrijnwerk en in nummer 18 ook behouden oorspronkelijke aflijning met houten kroonlijst op sierlijk uitgewerkte consoles. Laatstgenoemd pand is heden geïntegreerd in het aanpalende Miniemeninstuut (Diestsestraat nummer 163) en bewaart nog ten dele zijn originele binneninrichting, onder meer een salon met art deco vormgeving voor plafond en schouw.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 77361 (bouwvergunning 16.01.1917); dossier 78900 (bouwvergunning 21.11.1919).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wederopbouwstadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206717 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.