Hoekpand Het Moorinneken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand Het Moorinneken

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

Beschrijving

Statig hoekpand met huisnaam "HET MOORINNEKEN", weergegeven middels een inscriptie op de puilijst en erboven, binnen een omkranste nis, uitgebeeld door een buste van een Afrikaanse vrouw vervaardigd door beeldhouwer Egide Rombaux. Het pand werd naar ontwerp van architect L. Govaerts in 1923 opgetrokken met drie bouwlagen plus entresol, drie traveeën - waaronder een bredere middentravee - aan Grote Markt en vijf traveeën aan Naamsestraat, afgedekt door een natuurleien mansardebedaking (diepgerichte nok) met sierelement. Het werd gebouwd in opdracht van de voormalige brouwerij Breda, met horecafunctie op de begane grond en entresol, woonfunctie op de bovenverdiepingen. De bovenbouw werd recent (2001) heringericht in flats, gelijktijdig met de renovatie van de gevelvlakken. Stilistisch vertegenwoordigt dit pand een effectvolle historiserende wederopbouwarchitectuur, geïnspireerd op de laatbarok/Lodewijk XIV-stijl: in de volledig met witte natuursteen (Euville) bezette gevels domineert het karakteristieke horizontale en verticale lijnenspel van de geprononceerde pui- en entresollijsten, de al dan niet omlopende gelede kordons en de zware kroonlijst die ten dele is afgezet met een balustrade, het netwerk van platte banden in de laatste twee zijgeveltraveeën en de ritmiek van de ingediepte en gedecoreerde pilasters, die in de bovenbouw in kolossaal orde zijn opgevat en in de balustrade doorlopen en bekroond worden door siervazen. Typerend is verder de voorgeveluitwerking met de door een driehoekig fronton en balusterbalkon benadrukte middentravee in licht risaliet en de beëindiging door een halsvormig topstuk met gebogen fronton en centrale cartouche met opschrift "QUIBUSDAM – INVITIS – GLORIOSOR – EX CINERE – CONSURGO - 1923" (vóór de Eerste Wereldoorlog figurerend op het na de brand van 1786 herbouwde, vroeger huis "de Croon" Kortestraat nummer 2 zie straatinleiding). Te noteren zijn nog de vergulde sierelementen en een aantal stijltypische ornamenten zoals onder meer de chûtes ter hoogte van de entresol, de gegroefde pilasterbasementen met stafwerk, het panelendecor op de borstweringen en de lamberkijnen in de halsgevel. Behouden schrijnwerk (met voorzetframes) vanaf de entresol; privé-ingang in Naamsestraat nummer 2.

• Archief Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, Grote Markt.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Ruimtelijke Ordening: Algemene Inventaris 351 B (bouwvergunning 03.08.1923).
  • MEULEMANS A., Huizen en straten van het Oude Leuven: bewerking, aanpassingen, aanvullingen door P. Reekmans, H. Meulemans, L. Galicia in Jaarboek Leuvens Historisch Genootschap, Leuven, 2004, deel I: patrimonium, p. 127.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie