erfgoedobject

Twee rijen stadswoningen

bouwkundig element
ID
206694
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206694

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee rijen stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee rijen stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee reeksen identieke rijwoningen, naar de plannen van A. Stevens in 1902 opgetrokken volgens een repetitief schema en opgevat als enkelhuizen van twee traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevels uit roodbruine baksteen boven een hoge hardstenen sokkel met afzaat worden gekenmerkt door het gebruik van witte natuursteen en zwarte baksteen voor muurbanden, negblokken, diamantkoppen en de sluit- en aanzetstenen van de steekboogvensters. In de venstertravee telkens een rechthoekig souterrainvenster, een Frans balkon op de bel-etage, en een hardstenen balkon met buikige balustrade in de tweede bouwlaag. De rechthoekige vleugeldeuren hebben een dubbel bovenlicht met een houten en een hardstenen kalf. In de nummers 108-114 bleef de houten kroonlijst met klossen en tandfries bewaard; het houten schrijnwerk van de vensters werd vernieuwd. Gewijzigde ordonnantie in nummer 98.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 64346 (bouwvergunning 10.07.1902), dossier 64464 (bouwvergunning 25.08.1902), dossier 106764 (bouwvergunning 22.12.1948).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee rijen stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206694 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.