Burgerhuizen van 1903

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen van 1903

Beschrijving

Twee identieke burgerhuizen uit 1903, bestaande uit twee traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De roodbakstenen lijstgevels, opgebouwd uit een smalle deur- en een brede, risalietvormige venstertravee, zijn opengewerkt door middel van spiegel- en steekboogvormige muuropeningen. Kenmerkend zijn de muurbanden, driehoek- en ruitmotieven in witte baksteen, de deur met bovenlicht tussen hardstenen rechtstanden met art-nouveau-geïnspireerd zweepslagmotief, Franse balkons op de bel-etage en balkons met gietijzeren (nummer 84) en smeedijzeren (nummer 86) balustrade. Nummer 84: oorspronkelijk schrijnwerk deur en kroonlijst.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 65012 (bouwvergunning 16.03.1903).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie