Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen

Beschrijving

Samenstelling van drie huizen tot één pleinwand-vormend geheel, in 1934 gebouwd naar de plannen van architect O. Francotte (Brussel) die eveneens het tegenoverliggende gerechtsgebouw (1922-1930) ontwierp. Drie bouwlagen en in totaal veertien traveeën onder een doorlopende mansardebedaking. Opgetrokken uit baksteen met boven de arduinen plint een ruime verwerking van natuursteen voor het lijstwerk. In deze klassiek 18de-eeuws geïnspireerde, eclectische lijstgevel overheerst een strakke ordonnantie en lijnvoering die voornamelijk tot uiting komt in de geaccentueerde gevelpartij met zijn regelmatig ritme van opeenvolgend rondboogopeningen, rechthoekige vensters - met sierlijke Franse balkons voor de deurvensters - en typerende mansardevensters en met zijn verticaal en horizontaal lijnenspel van de begrenzende hoekpilasters met vaasornamenten, doorgetrokken vensteromlijstingen, muurbanden, cordons en geprononceerde kroonlijst. De ietwat soberder opgevatte uiterste poort- en venstertraveeën zijn geordonneerd door rechthoekige en segmentbogige bovenvensters binnen een verbonden omlijsting met bekronende booglijst.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92997-96660 (bouwvergunning 11.05.1934).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie