Geheel van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geheel van burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van burgerhuizen, opgetrokken in het midden van de 19de eeuw en opgevat als enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak. De neoclassicistische lijstgevels - oorspronkelijk alle bepleisterd - zijn op de begane grond voorzien van een zandstenen parement met Franse voegen die waaiervormig zijn uitgewerkt boven de muuropeningen.

Typerend zijn de registers van rechthoekige vensters, in de eerste en de derde bouwlaag voorzien van een geprofileerde lekdorpel op voluutconsoles, en in de tweede bouwlaag gevat in een geriemde omlijsting in stucwerk (gedeeltelijk verdwenen in nummer 47, 49, 53) op een vlakke cordonlijst. Boven de steigergaten een houten kroonlijst op klossen (vervangen in nummer 45, 47, 53).

Later toegevoegde dakvensters (nummers 51-53).

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 85096 (bouwvergunning 22.05.1925); dossier 85107 (bouwvergunning 22.05.1925); dossier 121934/7089 (bouwvergunning 22.06.1970).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie