erfgoedobject

Stadswoningen en schoolgebouw

bouwkundig element
ID
206644
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206644

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen en schoolgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heden ontpleisterde neoclassicistische rijhuizen, elk van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw en deel uitmakend van de basisbebouwing van de straat. De eenvoudige lijstgevels vertonen een strakke horizontale geleding door de zandstenen plint, doorgetrokken lekdrempels, houten kroonlijsten en de registerindeling met rechthoekige muuropeningen. De initieel één bouwlaag hoge bijbouw rechts van nummer 68 werd in 1962 met twee verdiepingen verhoogd.

Centraal in de gevelrij leidt een doorgang in zandstenen omlijsting naar de voormalige "Sint-Albertusschool", een lagere jongensschool in 1879 gesticht door het zogenaamde Scholencomité voor de oprichting van vrije scholen en geplaatst onder toezicht van het Sint-Albertuspatroonschap. Eclectisch gebouw op L-vormige plattegrond, in 1879 gebouwd naar een ontwerp van professor L. Cousin en met een tweede bouwlaag verhoogd in 1893. De westvleugel van veertien traveeën en noordvleugel van acht traveeën zijn opgetrokken in rode baksteen met een zandstenen plint, onder houten kroonlijst, en bevatten grote getoogde vensteropeningen met hoekblokken in witte en lekdrempels in blauwe steen. Op de begane grond een omlopende geprofileerde hardstenen druiplijst boven de vensters. In de zevende en veertiende travee van de westvleugel bevinden zich risalietvormige toegangspartijen en in de noordvleugel wordt de toegang in de zesde travee benadrukt door een hoger opgetrokken trapgeveltje. Een gevelreliëf in hardsteen herinnert aan de stichting : "ST ALBERTUS/ PATROONSCHAP/ -1867-/ ST JOANNES/ BERCHMANS/ KRING – 1889/ ST CAROLUS/ KRING – 1894".

Later werd het geheel opgesplitst en intern nagenoeg volledig verbouwd voor de huisvesting van verschillende culturele verenigingen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 34625 (bouwvergunning 11.11.1879), dossier 54856 (bouwvergunning 31.08.1893), dossier 117176/5454 (bouwvergunning 06.09.1962).
  • UYTTERHOEVEN R. 1885: Leuven Weleer 1. Langs bekende handelsstraten naar Sinte-Geertrui en Tempelhof, Leuven, fig. 41a-b.
  • VAN EVEN E., 1895: Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 622-623.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen en schoolgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206644 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.