erfgoedobject

Ensemble van stadswoningen

bouwkundig element
ID
206634
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206634

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van drie bel-etagewoningen in modernistische stijl opgetrokken in 1936 naar ontwerp van architect J. Ghobert. Enkelhuizen van drie bouwlagen onder zwartpannen zadeldaken, met een gevelparement van gele baksteen boven een hardstenen sokkel, dito erkers met Franse balkons in de tweede en nagenoeg vierkante vensters in de derde bouwlaag, en aflijnende hardstenen kroonlijsten.

Typerend zijn de opvallende geometrische siermotieven van de erkerfries, de ijzeren balustrades en inkomdeuren. In nummer 39 werd de ordonnantie op de begane grond later gewijzigd; nummer 43 behield het schrijnwerk van de vensters en de drieledige garagepoort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 97257 (bouwvergunning 27.10.1936).
  • S.N. 1938: Concours National des maîtres carriers de Belgique 1938 Le Document 9, 194-195.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206634 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.