Godshuis van Gempe

Beschrijving

Vermoedelijk restant van een vroeger eigendom gelegen in de Dorpsstraat (Diestsestraat) en de Backelijnestaat (Vital Decosterstraat), omstreeks 1520 bewoond door de humanist Joannes Ludovicus Vivès (1492-1540). Dit eigendom werd in 1675 omgebouwd tot college en refugie van de abdij van Floreffe en behoorde van 1718 tot 1756 aan het klooster van ’s Hertogen Eiland bij Gempe (Sint Joris Winge) en vandaar vooral bekend als Godshuis van Gempe. In de 19de eeuw werd het eigendom in verschillende percelen opgesplitst.

Naar volume en uitzicht klimt het huidige pand vermoedelijk op tot de 18de eeuw, in kern wellicht tot de 17de of mogelijk 16de eeuw. Het huidige uitzicht is het resultaat van aanpassingen in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Thans vormt het een L-vormig gecombineerd breed- en half diephuis, met twee bouwlagen en vijf traveeën onder een leien, links afgesnuite zadelbedaking. De bovenbouw vertoont een bepleisterd uitzicht met rechthoekige vensters, doorgetrokken lekdrempels, cordons en kroonlijst. Tot 1961 vertoonde het pand nog een dubbelhuisopstand, heden is de begane grond volledig verbouwd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 116612/5280 (bouwvergunning 08.09.1961).
  • MEULEMANS A., Huizen en straten van het oude Leuven, 2 vol., Jaarboek Leuvens Historisch Genootschap, XLII, Leuven, 2004, deel I, p. 167, deel II, p. 53.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer 1. Langs bekende handelsstraten naar Sinte-Geertrui en Tempelhof, Leuven, 1985, figuur 62a.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 116, 545-546.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie