Ensemble van stadswoningen

Beschrijving

Ensemble van sobere bel-etage woningen met art deco inslag, telkens twee bouwlagen hoog onder zadeldak. Rood bakstenen lijstgevels met veelvuldig gebruik van kunststeen en typerende erkervolumes onder smeedijzeren balkonleuningen.

Nummer 26 werd als horeca-woonpand opgetrokken in 1929 naar ontwerp van architect Th. Vanderstraeten, met spiegelboogvensters in de bovenbouw.

Nummer 28 ontworpen door architect Lefever in 1932 met gelijkvloerse handelsfunctie, werd later verhoogd met een dakverdieping.

Nummer 30, een enkelhuis ontworpen door architect A. Devos in 1927, bewaart de typerende houten roedeverdeling in de bovenlichten.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 89468 (bouwvergunning 02.12.1929), dossier 92076 (bouwvergunning 17.05.1932).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie