erfgoedobject

Laatclassicistisch ensemble

bouwkundig element
ID
206627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206627

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opgetrokken in 1803, markant laatclassicistisch ensemble samengesteld uit twee gespiegelde woningen met dubbelhuisopstand, van drie bouwlagen en elk vier traveeën onder zadeldak Lijstgevel van baksteen - oorspronkelijk bepleisterd – met verwerking van zandsteen voor de volledige bezetting van de begane grond, de geprononceerde puilijst, de muurbanden en hoekkettingen; gebruik van blauwe hardsteen voor de lekdrempels en het cordon in de bovenbouw.

Rechthoekige muuropeningen: de vensters op de begane grond – behalve in de laatste travee - voorzien van 19de-eeuwse houten luiken, op de tweede bouwlaag van dito ijzeren leuningen. Beëindiging door houten kroonlijsten met klossen boven tandlijsten. Zichtbare linker zijtuitgevel met aandak en muurvlechtingen.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch ensemble [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206627 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.