erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
206624
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206624

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Monumentaal hoekhuis, vanaf 1995 met dubbelhuisopstand, met twee bouwlagen en mezzanino en respectievelijk zes en twee traveeën + lagere aanbouw onder zadeldak, volgens bewaard ontwerp van 1802 te dateren 1ste kwart 19de eeuw, na sloop van Sint Jan-de-Doperkerk (zie Vaartstraat).

Bakstenen lijstgevel met zandstenen plint, beëindigd door kroonlijst en zinken gootlijst. Voor- en zuidzijgevel met bewaarde steigergaten en linkerhoekketting bij eerstgenoemde, met uitgesproken horizontaliserende geleding door middel van cordons en doorgetrokken onderdorpels van natuursteen. Rechthoekige deur en vensters met hoek- en negblokken op begane grond en eerste verdieping, ter hoogte van laatstgenoemde bekroond door zandstenen lateien.

Aanbouw met gewijzigde ordonnantie en rechthoekige poort in hardstenen omlijsting die volgens F.A. Lefever in 1841 werd aangebracht in opdracht van de toenmalige eigenaar, architect A. Van Arenbergh.

  • ROHM Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, Vismarkt 10 C.
  • Stadsarchief Leuven, Kaarten en plannen voor 1830, 2: 1-57, gebouwen-[41].
  • LEFEVER F.A. 1983: Daar waar de Augustijnen woonden, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en omgeving, 3, 116 en 117.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206624 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.