erfgoedobject

Stadswoning Die Groote Swaene

bouwkundig element
ID
206622
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206622

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het monumentale, diepgerichte enkelhuis dat in de 17de eeuw onder de huisnaam "Die Groote Swaene" was gekend, telt vier in hoogte afnemende bouwlagen en een entresol, drie traveeën op de bovenverdiepingen en is afgedekt door een leien schilddak. De voorgevel ervan dateert uit de 19de eeuw, doch de kern is vermoedelijk ouder.

De gedecapeerde, bakstenen lijstgevel bevat een hardstenen plint en wordt bekroond door een houten kroonlijst met modillons. De onderbouw met gedeeltelijk bewaard natuurstenen parement werd in 1938 vernieuwd. Leo Dierickx ontwierp toen een winkelpui met een gevelbreed beglaasd oppervlak en een licht opwaarts overkragende, eveneens beglaasde entresol. Op de latei die deze etalages van elkaar scheidt was het opschrift "IJZERWAREN" aangebracht. Ter hoogte van de bovenverdiepingen benadrukken de doorgetrokken lekdrempels en het geprofileerde cordon tussen de derde en de vierde bouwlaag de horizontale gevelgeleding. De vensters zijn er rechthoekig afgelijnd.

Mogelijk bevatte het pand oorspronkelijk achteraan een topgevel (zie zichtbaar zandstenen schouderstuk); de gedeeltelijk zichtbare zijgevels vertonen bewaarde steigergaten en sporen van ontlastingsbogen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99153 (bouwvergunning 29.07.1938).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Die Groote Swaene [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206622 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.