erfgoedobject

Hoekhuis met Tiensevest

bouwkundig element
ID
206570
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206570

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met Tiensevest
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met Tiensevest
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Mogelijk als één geheel ontworpen hoekhuis van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met vier traveeën aan de Tiensestraat, een afgeschuinde hoektravee, en één travee aan de Tiensevest. De bepleisterde lijstgevel, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, is sterk horizontaal geleed door cordons, doorgetrokken lekdrempels in de bovenbouw en een kroonlijst op modillons, en in neoclassicistische stijl gedecoreerd met licht getoogde vensters in geriemde omlijstingen en versierde sluitstenen met diamantkop, schelpmotief en geribde linten.

De begane grond werd meermaals aangepast, onder meer circa 1940, door toevoeging van de winkelpui met hardstenen plint en simili-parement.

Merkwaardig is de zogenaamde "wederopbouwsteen", aangebracht tussen deur en venster van het pand aan de Tiensestraat, hetgeen zou betekenen dat het pand bij de grote brand van 1914 (gedeeltelijk) verwoest werd en daarna (gedeeltelijk) heropgebouwd werd. Hiervan zijn echter geen sporen of archiefdocumenten terug te vinden.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis met Tiensevest [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206570 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.