Stadswoning Den Handboom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Den Handboom

Beschrijving

Woning Den Handboom (zie opschrift), in 1922 naar de plannen van C. Goemans gebouwd breedhuis met diephuisopstand, dat ontworpen werd als een dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak, en dat in 1971 ingrijpend gewijzigd werd toen de pui en een gedeelte van de tweede bouwlaag geïntegreerd werden in een nieuwe, vijf traveeën brede pui.

Van de oorspronkelijke gevel getuigen de penantenstructuur van de bovenbouw, de rechthoekige vensters met similistenen latei en dito lekdrempel, en de barok-geïnspireerde geveltop die gekenmerkt wordt door in- en uitzwenkende voluten, een rondboogvenster tussen oculi, sierbanden, waterlijsten, en een pseudo-fronton met bolbekroning.

Het oorspronkelijke schrijnwerk bleef niet bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80024 (bouwvergunning 15.04.1921); dossier 122495/7249 (bouwvergunning 26.08.1971).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie